Η κατανάλωση λούπινου παρέχει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Από την αρχαιότητα το λούπινο το χρησιμοποιούσαν σαν κατάπλασμα ως καταπραϋντικό και μαλακτικό για την αντιμετώπιση των σπυριών, των αποστημάτων και των φλεγμονών όπως τα εκζέματα και οι λειχήνες. Κατά τον μεσαίωνα θεωρούσαν ότι ήταν κατάλληλο για την αντιμετώπιση των παράσιτων του εντέρου αλλά και για την αντιμετώπιση δερματικών νοσημάτων.
Χάρις στην παρουσία των φυτικών ινών που περιέχει είναι ικανό να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου και συνάμα την δυσκοιλιότητα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα, έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες βελτιώνοντας το γλυκαιμικό προφίλ λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και των σύνθετων υδατανθράκων. Σημαντικό για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και προ-διαβήτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρθριτικές παθήσεις και λευκωματουρία. Είναι γνωστό και για τη δράση του σαν ανθελμινθικό, εμμηναγωγό, διουρητικό και καθαρτικό. Επίσης, έχει την ιδιότητα να βοηθά στην σωστή χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία με την σειρά τους βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι κόκκοι του λούπινου, οι οποίοι είναι γεμάτοι με βιταμίνη C, βοηθούν στη προώθηση της απορρόφησης του σιδήρου και του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης. Ακόμη, το ασβέστιο και ο φώσφορος υπάρχουν άφθονα στα φασόλια λούπινου έτσι κάνουν τα οστά και τα δόντια γερά και υγιή.
Η κυανή ποικιλία του φυτού διαθέτει ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις αϋπνίας και υπερέντασης. Στην ομοιοπαθητική τα λούπινα εξαιτίας των πολλών θρεπτικών του συστατικών χρησιμοποιούνται για την τόνωση του αναπνευστικού συστήματος και για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων χρόνιας κόπωσης. Τέλος, διατηρώντας το λούπινο στη διατροφή σας θα παρατηρήσετε μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας(LDL-χοληστερόλη ή «κακή» χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων και έλεγχο του σωματικού βάρους λόγω αύξησης του αισθήματος κορεσμού.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ειδικότερα στα φιστίκια, φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί στο λούπινο. Όταν το λούπινο υπάρχει σε ένα τρόφιμο, πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των συστατικών. Έτσι, οι καταναλωτές που επιθυμούν να αποφύγουν το λούπινο- και εκείνοι με αλλεργίες στα φιστίκια, οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί- μπορούν να αναγνωρίσουν την παρουσία του αναζητώντας στην ετικέτα "λούπινο". Τα συμπτώματα μιας πιθανής αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα των χειλιών, εμετό και δυσκολίες στην αναπνοή.
Η κατανάλωση λούπινου παρέχει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Από την αρχαιότητα το λούπινο το χρησιμοποιούσαν σαν κατάπλασμα ως καταπραϋντικό και μαλακτικό για την αντιμετώπιση των σπυριών, των αποστημάτων και των φλεγμονών όπως τα εκζέματα και οι λειχήνες. Κατά τον μεσαίωνα θεωρούσαν ότι ήταν κατάλληλο για την αντιμετώπιση των παράσιτων του εντέρου αλλά και για την αντιμετώπιση δερματικών νοσημάτων.
Χάρις στην παρουσία των φυτικών ινών που περιέχει είναι ικανό να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου και συνάμα την δυσκοιλιότητα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα, έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες βελτιώνοντας το γλυκαιμικό προφίλ λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και των σύνθετων υδατανθράκων. Σημαντικό για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και προ-διαβήτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρθριτικές παθήσεις και λευκωματουρία. Είναι γνωστό και για τη δράση του σαν ανθελμινθικό, εμμηναγωγό, διουρητικό και καθαρτικό. Επίσης, έχει την ιδιότητα να βοηθά στην σωστή χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία με την σειρά τους βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι κόκκοι του λούπινου, οι οποίοι είναι γεμάτοι με βιταμίνη C, βοηθούν στη προώθηση της απορρόφησης του σιδήρου και του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης. Ακόμη, το ασβέστιο και ο φώσφορος υπάρχουν άφθονα στα φασόλια λούπινου έτσι κάνουν τα οστά και τα δόντια γερά και υγιή.
Η κυανή ποικιλία του φυτού διαθέτει ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις αϋπνίας και υπερέντασης. Στην ομοιοπαθητική τα λούπινα εξαιτίας των πολλών θρεπτικών του συστατικών χρησιμοποιούνται για την τόνωση του αναπνευστικού συστήματος και για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων χρόνιας κόπωσης. Τέλος, διατηρώντας το λούπινο στη διατροφή σας θα παρατηρήσετε μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας(LDL-χοληστερόλη ή «κακή» χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων και έλεγχο του σωματικού βάρους λόγω αύξησης του αισθήματος κορεσμού.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ειδικότερα στα φιστίκια, φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικοί στο λούπινο. Όταν το λούπινο υπάρχει σε ένα τρόφιμο, πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των συστατικών. Έτσι, οι καταναλωτές που επιθυμούν να αποφύγουν το λούπινο- και εκείνοι με αλλεργίες στα φιστίκια, οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί- μπορούν να αναγνωρίσουν την παρουσία του αναζητώντας στην ετικέτα "λούπινο". Τα συμπτώματα μιας πιθανής αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κνίδωση, οίδημα των χειλιών, εμετό και δυσκολίες στην αναπνοή.