Tα καρύδια ανακηρύσσονται ως οι υγιεινότεροι ξηροί καρποί σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Μόλις επτά καρύδια την ημέρα είναι αρκετά για να νικήσουν πλήθος νόσων που οδηγούν σε γήρανση, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Σκράντον στην Πενσυλβάνια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους σχετικά με τη μεγάλη διατροφική αξία των καρυδιών αφού τα συνέκριναν με άλλους ξηρούς καρπούς και συγκεκριμένα με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα κάσιους, τα φιστίκια μακαντέμια και τα φιστίκια πεκάν.
Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών
Ανακάλυψαν ότι τα καρύδια περιέχουν πολύ περισσότερα και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά καθώς και περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζο Βίνσον κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στην Καλιφόρνια «μια χούφτα καρύδια περιέχει σχεδόν διπλάσια επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με αντίστοιχη ποσότητα άλλων ξηρών καρπών. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν πολλά καρύδια, κάτι που θα έπρεπε να πράττουν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής».
Πηγή αντιοξειδωτικών
Μάλιστα η ομάδα του δρος Βίνσον είδε ότι τα καρύδια περιέχουν όχι μόνο περισσότερα αλλά και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά των καρυδιών ήταν 2 ως 15 φορές ισχυρότερα από τη βιταμίνη Ε η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.
Σύμφωνα με τον ερευνητή είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι τα καρύδια τρώγονται συνήθως άψητα. «Το ψήσιμο των ξηρών καρπών μειώνει γενικώς την ποιότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν» σημείωσε ο δρ Βίνσον.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων θεωρούνται πολύτιμες για την αντιμετώπιση πλήθους νόσων όπως οι καρδιοπάθειες, ορισμένες μορφές καρκίνου και ο διαβήτης.
Tα καρύδια ανακηρύσσονται ως οι υγιεινότεροι ξηροί καρποί σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Μόλις επτά καρύδια την ημέρα είναι αρκετά για να νικήσουν πλήθος νόσων που οδηγούν σε γήρανση, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Σκράντον στην Πενσυλβάνια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους σχετικά με τη μεγάλη διατροφική αξία των καρυδιών αφού τα συνέκριναν με άλλους ξηρούς καρπούς και συγκεκριμένα με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα κάσιους, τα φιστίκια μακαντέμια και τα φιστίκια πεκάν.
Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών
Ανακάλυψαν ότι τα καρύδια περιέχουν πολύ περισσότερα και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά καθώς και περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζο Βίνσον κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στην Καλιφόρνια «μια χούφτα καρύδια περιέχει σχεδόν διπλάσια επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με αντίστοιχη ποσότητα άλλων ξηρών καρπών. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν πολλά καρύδια, κάτι που θα έπρεπε να πράττουν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής».
Πηγή αντιοξειδωτικών
Μάλιστα η ομάδα του δρος Βίνσον είδε ότι τα καρύδια περιέχουν όχι μόνο περισσότερα αλλά και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά των καρυδιών ήταν 2 ως 15 φορές ισχυρότερα από τη βιταμίνη Ε η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.
Σύμφωνα με τον ερευνητή είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι τα καρύδια τρώγονται συνήθως άψητα. «Το ψήσιμο των ξηρών καρπών μειώνει γενικώς την ποιότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν» σημείωσε ο δρ Βίνσον.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων θεωρούνται πολύτιμες για την αντιμετώπιση πλήθους νόσων όπως οι καρδιοπάθειες, ορισμένες μορφές καρκίνου και ο διαβήτης.