Η λέξη «Αφρίνα» είναι η τοπική ονομασία για αυτό που είναι γνωστό ως Ανθός Άλατος ή Fleur-de-sel. Η αφρίνα παράγεται μόνο στις αλυκές Μεσολογγίου, καθώς εδώ υπάρχουν οι κατάλληλες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες (ρηχή θάλασσα, ελάχιστος κυματισμός, μέτριας έντασης άνεμοι, πυθμένας χωρίς κλίσεις). Στην επιφάνεια των αλοπηγίων δημιουργείται μια λεπτή κρούστα του πρώτου αλατιού. Σιγά σιγά, με τον άνεμο, η κρούστα αυτή θα παρασυρθεί και θα αποτεθεί σαν αφρός στις πλευρές των αλοπηγίων (εξού και η τοπική ονομασία “αφρίνα”). Στην συνέχεια, όταν αυτός ο αφρός στεγνώσει, συλλέγεται αποκλειστικά και μόνο με το χέρι από εξειδικευμένους εργάτες με ξύλινα εργαλεία· μια παμπάλαια τεχνική που ξέρουν αυτοί που την μαζεύουν. Η αφρίνα είναι η πρώτη συγκομιδή των αλυκών: μόλις τελειώσει το μάζεμα της, θα αρχίσει η συλλογή του αλατιού.
Πρόκειται για την αγνότερη μορφή αλατιού και έχει τελείως διαφορετική γεύση από το αλάτι. Η αφρίνα είναι πιο “γλυκιά” με όχι τόσο έντονη την αλμυρή γεύση και, γι αυτό τον λόγο, είναι πασίγνωστη και περιζήτητη στους ζαχαροπλάστες. Οι κρύσταλλοι της είναι τραγανοί και αρωματικοί, δημιουργώντας εκρήξεις γεύσης στο στόμα. Είναι το ιδανικό καρύκευμα για ωμά φαγητά και σαλάτες, ενώ λίγοι κρύσταλλοι αφρίνας σε ψητά λίγα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, θα απογειώσουν την γεύση χωρίς να στεγνώνουν το κρέας. Βραβευμένη με αργυρό Μετάλλιο Ποιότητας στον διαγωνισμό Olymp Awards 2018.
Η λέξη «Αφρίνα» είναι η τοπική ονομασία για αυτό που είναι γνωστό ως Ανθός Άλατος ή Fleur-de-sel. Η αφρίνα παράγεται μόνο στις αλυκές Μεσολογγίου, καθώς εδώ υπάρχουν οι κατάλληλες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες (ρηχή θάλασσα, ελάχιστος κυματισμός, μέτριας έντασης άνεμοι, πυθμένας χωρίς κλίσεις). Στην επιφάνεια των αλοπηγίων δημιουργείται μια λεπτή κρούστα του πρώτου αλατιού. Σιγά σιγά, με τον άνεμο, η κρούστα αυτή θα παρασυρθεί και θα αποτεθεί σαν αφρός στις πλευρές των αλοπηγίων (εξού και η τοπική ονομασία “αφρίνα”). Στην συνέχεια, όταν αυτός ο αφρός στεγνώσει, συλλέγεται αποκλειστικά και μόνο με το χέρι από εξειδικευμένους εργάτες με ξύλινα εργαλεία· μια παμπάλαια τεχνική που ξέρουν αυτοί που την μαζεύουν. Η αφρίνα είναι η πρώτη συγκομιδή των αλυκών: μόλις τελειώσει το μάζεμα της, θα αρχίσει η συλλογή του αλατιού.
Πρόκειται για την αγνότερη μορφή αλατιού και έχει τελείως διαφορετική γεύση από το αλάτι. Η αφρίνα είναι πιο “γλυκιά” με όχι τόσο έντονη την αλμυρή γεύση και, γι αυτό τον λόγο, είναι πασίγνωστη και περιζήτητη στους ζαχαροπλάστες. Οι κρύσταλλοι της είναι τραγανοί και αρωματικοί, δημιουργώντας εκρήξεις γεύσης στο στόμα. Είναι το ιδανικό καρύκευμα για ωμά φαγητά και σαλάτες, ενώ λίγοι κρύσταλλοι αφρίνας σε ψητά λίγα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, θα απογειώσουν την γεύση χωρίς να στεγνώνουν το κρέας. Βραβευμένη με αργυρό Μετάλλιο Ποιότητας στον διαγωνισμό Olymp Awards 2018.