Από αρχαιοτάτων χρονών η Λήμνος καλλιεργούσε σουσάμι και ήταν γνωστή για το αρωματικό σησαμέλαιο .Ακόμη και στις μέρες μας καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τροπή , σπέρνεται μαζεύεται και τινάζεται με τα χέρια , δουλειά ιδιαίτερα κοπιαστική αλλά το αποτέλεσμα μοναδικό .Ταχίνι ολικής άλεσης και ταχίνι με αποφλοιωμένο σουσάμι με μοναδική και σουσαμένια γεύση . Υγιεινό για το πρωινό σε ψωμί με μέλι ακόμα και για ταχινόσουπα σε περίοδο νηστείας . Ο διαχωρισμός του σησαμέλαιο στο πάνω μέρος είναι απόλυτα φυσιολογικός .