Για τα ξερά σύκα, επιλέγονται μόνο τα “μουστέλια” – τα σύκα που βρίσκονται σε υπερώριμη κατάσταση. Στη συνέχεια τα ανοίγουμε και τα τοποθετούμε σε ξύλινα τελάρα, όπου θα παραμείνουν εκτεθειμένα στον ήλιο και τον ξερό αέρα. Τα σύκα παρόμοιου μεγέθους ενώνονται σε ζεύγη και σχηματίζουν το τελικό προϊόν, γνωστό ως “σύκο Κύμης” ή “ασκάδα”. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη φυσική αποστείρωση που γίνεται με το βρασμό και το τελικό στέγνωμα. Κατά την αποστείρωση δεν χρησιμοποιούνται ατμοί θειαφιού. Στη συσκευασία κενού αέρος συνοδεύουμε τα σύκα μας με ένα φύλλο δάφνης, ως αρωματικό και φυσικό συντηρητικό.