Η γύρη ειναι το σπερματοζωαριο των λουλουδιων. Απο την φυση της περιεχει ολα τα απαραιτητα δομικα στοιχεια και ολη την ζωτικη ενεργεια για να δημιουργησει και να υποστηριξει νεα ζωη. Γι’αυτο το λογο και μονο την κανει ασυγκριτη με οποιαδηποτε αλλη τροφη ή διατροφικο συμπληρωμα. Την γυρη συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται οι μέλισσες από τα διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ζάχαρα, λιπαρές ουσίες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αυξηντικούς παράγoντες, ορμόνες, ένζυμα, και άλλα άκρως απαραίτητα, συστατικά για τον οργανισμό μας. Απο κάθε λουλούδι παίρνουμε γύρη με διαφορετική περιεκτικότητα σε όλα τα παραπάνω, γι’αυτό συνήθως η γύρη είναι ανάμικτη απο πολλά είδη λουλουδιών. Η γύρη απαντάται σε τρεις μορφές στο εμπόριο : σε αποξηραμένη γύρη, σε νωπη γύρη και σε μια ζυμωμενη μορφη που ονομαζεται μελισσοψωμο. Το μελισσοψωμο το θεωρουμε ξεχωριστο προιον, διοτι παρουσιαζει διαφορετικες ιδιοτητες. ‘Οσο μικρότερος ο βαθμός επέμβασης στην αρχική μορφή γύρης, όπως την παίρνουμε απο το μελίσσι, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη που προκύπτουν απο αυτήν. Η αποξηραμένη γύρη είναι κατα 20-40% λιγότερο θρεπτική απο την νωπη γύρη. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε 100% απώλειας πολύτιμων αντιβιοτικών και αναπτυξιογόνων παραγόντων, ενζύμων και άλλων δραστικών ουσιών που καταστρέφονται, είτε απο την αποξήρανση, είτε απο την οξείδωση κατα την διάρκεια φύλαξης, μεταφοράς και διανομής.
ΦΥΛΑΞΗ ΓΥΡΗΣ
Η γύρη φυλάσσεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Η αποξηραμένη γύρη δύναται να φυλαχθεί εκτός ψυγείου για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (2- 3 μηνες) και εφ’όσον είναι φρέσκια, διότι χάνει πάρα πολύ γρήγορα τις θρεπτικές της ιδιότητες. Η αποξηραμένη γύρη στο ψυγείο χάνει περίπου το 15-20% των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο. Η νωπη γύρη φυλάσσεται κατα προτίμηση στην κατάψυξη και διατηρεί το 100% των θρεπτικών συστατικών της για μεγαλο χρονικο διαστημα (1-2 χρονια).
ΓΕΥΣΗ ΓΥΡΗΣ
Η αποξηραμένη γύρη έχει γενικά δυσάρεστη ιδιάζουσα γεύση που θυμιζει ιχθυελαιο. Η νωπη γύρη, ανάλογα με την φυτική της προέλευση, έχει ιδιάζουσα ευχάριστη, ελαφρώς γλυκία, λουλουδένια γεύση.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη (βιταμίνη R) ,η οποία ενισχύει σημαντικά όλο το τριχοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχει βιταμίνες Β-συμπλέγματος (Β1, Β2, Β6, Νικοτινικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, Φολικό οξύ και σε μικρές ποσότητες (μόνο στην μη-αποξηραμένη γυρη) Β5 και Β12. Περιέχει βιταμίνη C, D, Βιοτίνη, Ινοσιτόλη, ενώ στην μη- αποξηραμένη γύρη περιέχονται μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Περιέχει σοβαρές ποσότητες ενεργών καροτινοειδών, όπως για παράδειγμα προβιταμίνης-Α, και σε μικρές ποσότητες βιταμινη Ε.
ΑΜΙΝΟΞΕΑ - ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
Η γύρη είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία των πρωτεινών. Η σύσταση της γύρης σε πρωτεινικά στοιχεία είναι περίπου 20-35% του βάρους της, και ποικίλει ανάλογα με το είδος της γύρης. Απο αυτά το 1/3 περιπου είναι σε μορφή ελεύθερων αμινοξέων. Στην γυρη περιεχονται 20 αμινοξεα, αλλα το σημαντικο ειναι οτι περιεχει τα 8 βασικα αμινοξεα τα οποια δεν παραγει ο ανθρωπινος οργανισμος. Αυτα είναι : ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη, κυστείνη και τυροσινη. Η πρωτεινη που περιεχεται στην γυρη ειναι υψηλης βιολογικης αξιας και δεν παραγει μεταβολικο στρες. Αυτο σημαινει οτι απορροφαται σε πολυ μεγαλο βαθμο απο τον οργανισμο, δεν παραγει οξυτητα στον οργανισμο και δεν ευννοει την δημιουργια και αναπτυξη παρασιτων, οπως κανει το κρεας, τα αυγα και τα γαλακτοκομικα. Η ποσότητα πρωτεινικών στοιχείων στην γύρη είναι 3-7 φορές μεγαλύτερη απο αυτή που βρίσκουμε σε ίσο βάρος στο κρέας, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Ως εκ’τούτου, 20 - 30gr γύρης μπορούν να καλύψουν καθημερινές πρωτεινικές ανάγκες ενός ενήλικα.
ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Στην γύρη περιέχονται λιπαρές ουσίες σε βαθμό 5-20%. Ορισμένες απο αυτές, έχουν την ιδιότητα ,όχι μόνο να μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL, αλλά και να αυξάνουν την καλή χοληστερίνη HDL, προστατεύοντας απο την αρτηριοσκλήρωση. Μας ειναι γνωστο οτι η γυρη αποτοξινωνει το συκωτι (και γενικα ολοκληρο το πεπτικο) και βοηθαει το παγκρεας. Ο συνδυασμός της γύρης με το μέλι, βοηθούν τον οργανισμό στην καύση του λίπους και στην απωλεια σωματικου βαρους.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ...
Στην γύρη περιέχονται περισσότερα απο 12 βασικά ένζυμα, άκρως απαραίτητα κυριως σε μεταβολικες διαδικασιες του οργανισμου, πολύ μεγάλο πλήθος αντιοξειδωτικων ουσιών, μεγαλες ποσοτητες σε μεταλλικα αλατα και ιχνοστοιχεια, περισσότερες απο τρείς αυξητικές ουσίες και παράγοντες ανάπτυξης και ορισμένοι ισχυροί αντιβιοτικοί παράγοντες. Ο συνδυασμός της γύρης, με το μητρικο βάμμα πρόπολης είναι, ο μεγαλύτερος αντιβιοτικός δυναμίτης της φύσης εναντιων ιων, βακτηριων και παρασιτων.
Το σημαντικότερο απ’όλα, όπως προκυπτεί απο μελέτες, είναι ότι η γύρη περιέχει ένα ισορροπημένο συνδυασμό σε ποσότητα, όχι μόνο μεταξύ των ποικίλων βιταμινών, αλλά μεταξύ βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων, ο οποίος δρά συνεργηστικά. Παραλληλα, η γυρη επικαθεται στις επιφανειες του πεπτικου, και αποδεσμευει σταδιακα τα θρεπτικα συστατικα της, ασκωντας παραλληλα θεραπευτικη δραση σε τυχων ελκη και φθορας του επιθυλιου. Το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά την αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών απο τον ανθρωπινο οργανισμό. Η γύρη εξασφαλίζει ένα άριστο βιταμινούχο και πρωτεινούχο συμπλήρωμα που υπερέχει κατα πολύ από την κατανάλωση το οποιουδηποτε φαρμακευτικου-χημικου σκευασματος.
ΠΟΣΗ ΓΥΡΗ ΝΑ ΤΡΩΜΕ?
Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες κανόνικες ανάγκες ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ. Η δόση αυτή μπορεί να είναι μειωμένη, όταν μιλάμε για νωπη γύρη και ακόμη πιο μειωμένη, όταν η γύρη λαμβάνεται αυτούσια, μασιέται μέχρι πολτοποίησης μαζί με σίελο. Γενικά, για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 gr/ημέρα, για παιδία 6-16 χρόνων η κανονική δόση είναι περίπου 15-20 gr/ημέρα, για παιδία 3-6 χρονών η κανονική δόση είναι περίπου 10-15 gr/ημέρα. Κουρασμένοι οργανισμοί θα πρέπει να καταλώνουν διπλάσιες ποσότητες γύρης. Ενήλικες και έφηβοι που γυμνάζονται, μπορούν να καταναλώνουν διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες γύρης, αρκεί η λήψη της να γίνει σταδιακά, ώστε να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι. Αν και αλλοι πολιτισμοί επιτρέπουν την χορήγηση γύρης σε βρέφη κάτω του ενός έτους, αν και δεν έχουν παρατηρηθεί κλινικές αντενδείξεις στην χρήση γύρης σε παιδία κάτω των τριών ετών, η γύρη δεν συνίσταται κλινικά για παιδία κάτω των τριών ετών.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ?
Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα, και σταδιακά ανα εβδομάδα, αύξηση σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 2 - 4 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά, ώστε να δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλώνεται 15 - 30 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να την καταναλώνουν αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη μεσα σε φρεσκο χυμο φρουτων και λαχανικων. Ο πλέον συνιστώμενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια, να μασιέται και να αναμιγνίεται με σίελο πριν την κατάποση για τα μέγιστα οφέλη. Μπορεί, επίσης, να αναμιγνύεται με καλής ποιότητας μέλι (σε αναλογία 1:2 –γύρη/μέλι), κατα προτίμηση ακατέργαστο, και να καταναλώνεται με τον παραπάνω τρόπο.
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ?
Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, κατα προτίμηση νωρίς το πρωί που ο μεταβολισμός ειναι γρήγορος, ή μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου. Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανα περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες, ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφη. Γενικά, η γύρη θα έπρεπε να θεωρείται ως τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιο και όχι ως συπλήρωμα τροφής. Η χρήση της μπορεί να γίνεται, και θα έπρεπε να γίνεται, κατα την διάρκεια όλου του έτους χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε μειωμένες δοσολογίες. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΤΟΞΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η γύρη δεν έχει καμία τοξική δράση, ακόμη και εάν η δοσολογία λήψης της γίνει πολύ μεγάλη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα. H γύρη που παίρνουμε από τη μέλισσα δεν πρέπει να συνδέεται με τις ανοιξιάτικες αλλεργιογόνες γυρες. Τις αλλεργίες τις προκαλεί η γύρη που μεταφέρεται μέσω της ατμόσφαιρας (ανεμόφιλη γυρη), ενώ σε αυτή που μεταφέρεται μέσω της μέλισσας (εντομόφιλη γυρη) καταστρέφονται όλοι οι αλλεργικοί παράγοντες μέσω της επεξεργασίας που της κάνει η ίδια η μέλισσα. Η λήψη γύρης μέλισσας έχει ανοσιοποιητικά αποτελέσματα κατα της ανεμόφιλης γύρης, και ως εκ’τούτου αποτελεί σοβαρό μέτρο κατα της αλλεργίας και του αλλεργικού συναχιού. Ένα άλλο, φαινομενικά, σύμπτωμα της λήψης γύρης είναι η εμφάνιση στομαχόπονου ή η εμφάνιση έντονης ανάγκης εκκένωσης αμέσως μετά την λήψη γύρης. Ο στομαχόπονος εμφανίζεται φυσιολογικά σε ένα άτομο, το οποίο έχει ευαισθησία στο στομάχι και έχει λάβει μεγάλη δόση γύρης, δεν παρουσιάζει, δε, καμία ανησυχία. Για τον λόγο αυτό, η γύρη πρέπει να λαμβάνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος αναλύεται παράπανω, ώστε να την συνηθίσει το στομάχι. Η εμφάνιση έντονης ανάγκης για εκκένωση, ή απλώς κάποια ελαφριά εντερική ενόχληση δεν αποτελεί αντένδειξη της γύρης, αλλά σαφής ένδειξη κάποιας δυσλειτουργίας ή ασθένειας του εντέρου, που ενδεχομένως, δεν έχει γίνει αντιληπτή απο το άτομο. Σε αυτη την περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνεται γύρη σε μικρές ποσότητες, μίας και θα βοηθήσει προς το καλύτερο, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί κλινικές αντενδείξεις στην χρήση γύρης σε παιδία κάτω των τριών ετών, η γύρη δεν συνίσταται κλινικά για παιδία κάτω των τρίων ετών.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ
Θα λέγαμε χωρίς υπερβολές οτι η γύρη είναι «δια πάσαν νόσον», αφού οι ευεργετικές επιδράσεις της έχουν τεράστια εμβέλεια. Η γυρη συνεργει με ολα τα μελισσοκομικα προιοντα και πιθανοτατα με αλλα φυτοθεραπευτικα και γεμμοθεραπευτικα σκευασματα ή βοτανα, και για αυτο τον λογο χρησιμοποιειται παραδοσιακα στην αντιμετωπιση πολλων νοσων. Η γύρη δρα στους γενετικούς αδένες του άντρα και της γυναίκας, είναι πολύ δραστική σε προβλήματα του προστάτη και συνίσταται ως αγωγή κατά της δυσμηνόρροιας, της προεμμηνορρυσιακής έντασης και ακανόνιστης περιόδου. Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, και βελτιώνει την γενικότερη σεξουαλική κατάσταση. Η γύρη βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει την καρδιά και έχει διουρητική δράση. Η γύρη ρυθμιζει την όρεξη και τα επιπεδα σακχαρου στο αιμα, και συνίσταται ιδιαίτερα για την αδυναμία και γενική εξασθένιση του οργανισμού, το έλεγχο του σωματικού βάρους, αγωγή κατά εντερικών και πεπτικων ανωμαλιών, αγωγή και θωράκιση κατα των ιώσεων, του κρυολογήματος και αλλων λοιμωξεων. Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα, ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία ανοσοποίηση. Η γύρη επηρεάζει θετικά την ποιοτητα της τριχοφυΐας, το χρώμα των μαλλιών, βελτιώνει τον ρυθμό επούλωσης τραυμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και επιταχύνει την ανάρρωση απο ασθένειες. Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την απόθεση λίπους στον οργανισμό, και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος και του πνευματος. Η γύρη έχει πολύ θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου. Είναι αγχολυτική, χαρίζει ευεξία, ευφορία, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και τις αϋπνίες. Προστατεύει από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες, εξισορροπεί τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης, έχει θετική επίδραση σε ρευματισμούς και αρθρίτιδες, σε δερματικά προβλήματα, σε προβλήματα όρασης, σε εντερικές διαταραχές, σε προβλήματα συκωτιού. Έχει ευεργετικές επιδράσεις, ακόμη και στη νόσο του Πάρκινσον και στον διαβήτη! Έχει ευεργετικές επιδράσεις σε εγκεφαλικές διαταραχές, ενώ αποτελεί γνωστή αγωγή σε διανοητικώς καθυστερημένα και ασθενικά παιδιά! Τί άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς απο την ταπεινή γύρη? ‘Ολα αυτά είναι όσα έχουν δείξει οι έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται...στο μέλλον...ποίος ξέρει τι άλλο θα προστεθεί στην λίστα των επιδράσεων της γύρης!ΕΝΔΕΙΚΝΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ : • Παιδιά άνω των τριών χρονών και έφηβους
• Ενήλικες όλων των ηλικιών
• Αθλούμενους, ανεξαρτήτως επιπέδου, ως διατροφικό συμπλήρωμα
• Ανθρώπους με έντονη πνευματική κόπωση
• Ανθρώπους με έντονη σωματική κόπωση
• Άντρες και γυναίκες με σεξουαλικές διαταραχές και διαταραχές γεννητικού
συστήματος
• Ανθρώπους με εντερικές διαταραχές
• Ανθρώπους με χρόνιες δερματικές παθήσεις
• Εξασθενημένους οργανισμούς
• Ανθρώπους που αναρρώνουν απο ίωση, κρυολόγημα, τραύμα ή ακτινοβολίες
• Ανθρώπους λιπόσαρκους
• Ανθρώπους που πάσχουν απο ανορεξία
• Ανθρώπους που πάσχουν απο γενικότερη ψυχολογική κατάπτωση και αϋπνίες
• Ανθρώπους που πάσχουν απο αναιμία (σε συνδυασμό με μέλι ελάτου)
• Ανθρώπους που πάσχουν απο εποχικές αλλεργίες
• Ανθρώπους υπερήλικες
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ
Λοιπόν, καλή είναι η γύρη, αλλά γιατί να μην πάρουμε ένα σωρό φαρμακευτικά σκευάσματα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα και λιπάρα οξέα αντι της γύρης? Γιατί να φαμε μια κουταλία γύρη και όχι μια μπριζόλα μοσχαρίσια ή 3-4 αυγα? Είναι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσοτικές αναλογίες που κάνουν την γύρη πολύτιμη?
Η απάντηση είναι ΌΧΙ! Όλα αυτά τα γνωστά στο ευρύ κοινό θρεπτικά συστατικά είναι ένα απλό...bonus που δίνει η φύση στην γύρη. Το θαύμα της γύρης είναι στο γεγονός οτι αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μια ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, δημιουργώντας συνεργηστικές επιδράσεις που ακόμη...ερευνούνται! Ειναι αδυνατον να επιτευχθεί αυτή η αναλογία όλων αυτών των συστατικών μέσα απο φαρμακευτικά σκευάσματα και άλλα συμπληρώματα. Κι’όμως, η μέλισσα δεν γνωρίζει κανένα κόπο, μιας και σκοπός της είναι αυτός. Και δεν σταματάει εδώ! Το θαύμα της γύρης ολοκληρώνεται απο τις ουσίες που περιέχονται σ’αυτήν σε μικροποσότητες, και που τις περισσότερες απο αυτές τις προσθέτουν οι ίδιες οι μέλισσες. Αυτές οι απειροελάχιστες ποσότητες ουσιών με μυστήρια ονόματα είναι ΤΟ ζητούμενο απο την χρήση της γύρης, διότι σε αυτές οφείλεται το 70% των ευεργετικών της ιδιοτήτων.
Η γύρη ειναι το σπερματοζωαριο των λουλουδιων. Απο την φυση της περιεχει ολα τα απαραιτητα δομικα στοιχεια και ολη την ζωτικη ενεργεια για να δημιουργησει και να υποστηριξει νεα ζωη. Γι’αυτο το λογο και μονο την κανει ασυγκριτη με οποιαδηποτε αλλη τροφη ή διατροφικο συμπληρωμα. Την γυρη συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται οι μέλισσες από τα διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ζάχαρα, λιπαρές ουσίες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αυξηντικούς παράγoντες, ορμόνες, ένζυμα, και άλλα άκρως απαραίτητα, συστατικά για τον οργανισμό μας. Απο κάθε λουλούδι παίρνουμε γύρη με διαφορετική περιεκτικότητα σε όλα τα παραπάνω, γι’αυτό συνήθως η γύρη είναι ανάμικτη απο πολλά είδη λουλουδιών. Η γύρη απαντάται σε τρεις μορφές στο εμπόριο : σε αποξηραμένη γύρη, σε νωπη γύρη και σε μια ζυμωμενη μορφη που ονομαζεται μελισσοψωμο. Το μελισσοψωμο το θεωρουμε ξεχωριστο προιον, διοτι παρουσιαζει διαφορετικες ιδιοτητες. ‘Οσο μικρότερος ο βαθμός επέμβασης στην αρχική μορφή γύρης, όπως την παίρνουμε απο το μελίσσι, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη που προκύπτουν απο αυτήν. Η αποξηραμένη γύρη είναι κατα 20-40% λιγότερο θρεπτική απο την νωπη γύρη. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε 100% απώλειας πολύτιμων αντιβιοτικών και αναπτυξιογόνων παραγόντων, ενζύμων και άλλων δραστικών ουσιών που καταστρέφονται, είτε απο την αποξήρανση, είτε απο την οξείδωση κατα την διάρκεια φύλαξης, μεταφοράς και διανομής.
ΦΥΛΑΞΗ ΓΥΡΗΣ
Η γύρη φυλάσσεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Η αποξηραμένη γύρη δύναται να φυλαχθεί εκτός ψυγείου για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (2- 3 μηνες) και εφ’όσον είναι φρέσκια, διότι χάνει πάρα πολύ γρήγορα τις θρεπτικές της ιδιότητες. Η αποξηραμένη γύρη στο ψυγείο χάνει περίπου το 15-20% των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο. Η νωπη γύρη φυλάσσεται κατα προτίμηση στην κατάψυξη και διατηρεί το 100% των θρεπτικών συστατικών της για μεγαλο χρονικο διαστημα (1-2 χρονια).
ΓΕΥΣΗ ΓΥΡΗΣ
Η αποξηραμένη γύρη έχει γενικά δυσάρεστη ιδιάζουσα γεύση που θυμιζει ιχθυελαιο. Η νωπη γύρη, ανάλογα με την φυτική της προέλευση, έχει ιδιάζουσα ευχάριστη, ελαφρώς γλυκία, λουλουδένια γεύση.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη (βιταμίνη R) ,η οποία ενισχύει σημαντικά όλο το τριχοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχει βιταμίνες Β-συμπλέγματος (Β1, Β2, Β6, Νικοτινικό οξύ, Παντοθενικό οξύ, Φολικό οξύ και σε μικρές ποσότητες (μόνο στην μη-αποξηραμένη γυρη) Β5 και Β12. Περιέχει βιταμίνη C, D, Βιοτίνη, Ινοσιτόλη, ενώ στην μη- αποξηραμένη γύρη περιέχονται μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Περιέχει σοβαρές ποσότητες ενεργών καροτινοειδών, όπως για παράδειγμα προβιταμίνης-Α, και σε μικρές ποσότητες βιταμινη Ε.
ΑΜΙΝΟΞΕΑ - ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
Η γύρη είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία των πρωτεινών. Η σύσταση της γύρης σε πρωτεινικά στοιχεία είναι περίπου 20-35% του βάρους της, και ποικίλει ανάλογα με το είδος της γύρης. Απο αυτά το 1/3 περιπου είναι σε μορφή ελεύθερων αμινοξέων. Στην γυρη περιεχονται 20 αμινοξεα, αλλα το σημαντικο ειναι οτι περιεχει τα 8 βασικα αμινοξεα τα οποια δεν παραγει ο ανθρωπινος οργανισμος. Αυτα είναι : ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη, κυστείνη και τυροσινη. Η πρωτεινη που περιεχεται στην γυρη ειναι υψηλης βιολογικης αξιας και δεν παραγει μεταβολικο στρες. Αυτο σημαινει οτι απορροφαται σε πολυ μεγαλο βαθμο απο τον οργανισμο, δεν παραγει οξυτητα στον οργανισμο και δεν ευννοει την δημιουργια και αναπτυξη παρασιτων, οπως κανει το κρεας, τα αυγα και τα γαλακτοκομικα. Η ποσότητα πρωτεινικών στοιχείων στην γύρη είναι 3-7 φορές μεγαλύτερη απο αυτή που βρίσκουμε σε ίσο βάρος στο κρέας, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Ως εκ’τούτου, 20 - 30gr γύρης μπορούν να καλύψουν καθημερινές πρωτεινικές ανάγκες ενός ενήλικα.
ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Στην γύρη περιέχονται λιπαρές ουσίες σε βαθμό 5-20%. Ορισμένες απο αυτές, έχουν την ιδιότητα ,όχι μόνο να μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL, αλλά και να αυξάνουν την καλή χοληστερίνη HDL, προστατεύοντας απο την αρτηριοσκλήρωση. Μας ειναι γνωστο οτι η γυρη αποτοξινωνει το συκωτι (και γενικα ολοκληρο το πεπτικο) και βοηθαει το παγκρεας. Ο συνδυασμός της γύρης με το μέλι, βοηθούν τον οργανισμό στην καύση του λίπους και στην απωλεια σωματικου βαρους.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ...
Στην γύρη περιέχονται περισσότερα απο 12 βασικά ένζυμα, άκρως απαραίτητα κυριως σε μεταβολικες διαδικασιες του οργανισμου, πολύ μεγάλο πλήθος αντιοξειδωτικων ουσιών, μεγαλες ποσοτητες σε μεταλλικα αλατα και ιχνοστοιχεια, περισσότερες απο τρείς αυξητικές ουσίες και παράγοντες ανάπτυξης και ορισμένοι ισχυροί αντιβιοτικοί παράγοντες. Ο συνδυασμός της γύρης, με το μητρικο βάμμα πρόπολης είναι, ο μεγαλύτερος αντιβιοτικός δυναμίτης της φύσης εναντιων ιων, βακτηριων και παρασιτων.
Το σημαντικότερο απ’όλα, όπως προκυπτεί απο μελέτες, είναι ότι η γύρη περιέχει ένα ισορροπημένο συνδυασμό σε ποσότητα, όχι μόνο μεταξύ των ποικίλων βιταμινών, αλλά μεταξύ βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων, ο οποίος δρά συνεργηστικά. Παραλληλα, η γυρη επικαθεται στις επιφανειες του πεπτικου, και αποδεσμευει σταδιακα τα θρεπτικα συστατικα της, ασκωντας παραλληλα θεραπευτικη δραση σε τυχων ελκη και φθορας του επιθυλιου. Το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά την αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών απο τον ανθρωπινο οργανισμό. Η γύρη εξασφαλίζει ένα άριστο βιταμινούχο και πρωτεινούχο συμπλήρωμα που υπερέχει κατα πολύ από την κατανάλωση το οποιουδηποτε φαρμακευτικου-χημικου σκευασματος.
ΠΟΣΗ ΓΥΡΗ ΝΑ ΤΡΩΜΕ?
Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες κανόνικες ανάγκες ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ. Η δόση αυτή μπορεί να είναι μειωμένη, όταν μιλάμε για νωπη γύρη και ακόμη πιο μειωμένη, όταν η γύρη λαμβάνεται αυτούσια, μασιέται μέχρι πολτοποίησης μαζί με σίελο. Γενικά, για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 gr/ημέρα, για παιδία 6-16 χρόνων η κανονική δόση είναι περίπου 15-20 gr/ημέρα, για παιδία 3-6 χρονών η κανονική δόση είναι περίπου 10-15 gr/ημέρα. Κουρασμένοι οργανισμοί θα πρέπει να καταλώνουν διπλάσιες ποσότητες γύρης. Ενήλικες και έφηβοι που γυμνάζονται, μπορούν να καταναλώνουν διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες γύρης, αρκεί η λήψη της να γίνει σταδιακά, ώστε να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι. Αν και αλλοι πολιτισμοί επιτρέπουν την χορήγηση γύρης σε βρέφη κάτω του ενός έτους, αν και δεν έχουν παρατηρηθεί κλινικές αντενδείξεις στην χρήση γύρης σε παιδία κάτω των τριών ετών, η γύρη δεν συνίσταται κλινικά για παιδία κάτω των τριών ετών.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ?
Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα, και σταδιακά ανα εβδομάδα, αύξηση σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 2 - 4 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά, ώστε να δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλώνεται 15 - 30 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να την καταναλώνουν αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη μεσα σε φρεσκο χυμο φρουτων και λαχανικων. Ο πλέον συνιστώμενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια, να μασιέται και να αναμιγνίεται με σίελο πριν την κατάποση για τα μέγιστα οφέλη. Μπορεί, επίσης, να αναμιγνύεται με καλής ποιότητας μέλι (σε αναλογία 1:2 –γύρη/μέλι), κατα προτίμηση ακατέργαστο, και να καταναλώνεται με τον παραπάνω τρόπο.
ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ?
Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, κατα προτίμηση νωρίς το πρωί που ο μεταβολισμός ειναι γρήγορος, ή μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου. Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανα περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες, ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφη. Γενικά, η γύρη θα έπρεπε να θεωρείται ως τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιο και όχι ως συπλήρωμα τροφής. Η χρήση της μπορεί να γίνεται, και θα έπρεπε να γίνεται, κατα την διάρκεια όλου του έτους χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε μειωμένες δοσολογίες. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΤΟΞΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η γύρη δεν έχει καμία τοξική δράση, ακόμη και εάν η δοσολογία λήψης της γίνει πολύ μεγάλη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα. H γύρη που παίρνουμε από τη μέλισσα δεν πρέπει να συνδέεται με τις ανοιξιάτικες αλλεργιογόνες γυρες. Τις αλλεργίες τις προκαλεί η γύρη που μεταφέρεται μέσω της ατμόσφαιρας (ανεμόφιλη γυρη), ενώ σε αυτή που μεταφέρεται μέσω της μέλισσας (εντομόφιλη γυρη) καταστρέφονται όλοι οι αλλεργικοί παράγοντες μέσω της επεξεργασίας που της κάνει η ίδια η μέλισσα. Η λήψη γύρης μέλισσας έχει ανοσιοποιητικά αποτελέσματα κατα της ανεμόφιλης γύρης, και ως εκ’τούτου αποτελεί σοβαρό μέτρο κατα της αλλεργίας και του αλλεργικού συναχιού. Ένα άλλο, φαινομενικά, σύμπτωμα της λήψης γύρης είναι η εμφάνιση στομαχόπονου ή η εμφάνιση έντονης ανάγκης εκκένωσης αμέσως μετά την λήψη γύρης. Ο στομαχόπονος εμφανίζεται φυσιολογικά σε ένα άτομο, το οποίο έχει ευαισθησία στο στομάχι και έχει λάβει μεγάλη δόση γύρης, δεν παρουσιάζει, δε, καμία ανησυχία. Για τον λόγο αυτό, η γύρη πρέπει να λαμβάνεται με συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος αναλύεται παράπανω, ώστε να την συνηθίσει το στομάχι. Η εμφάνιση έντονης ανάγκης για εκκένωση, ή απλώς κάποια ελαφριά εντερική ενόχληση δεν αποτελεί αντένδειξη της γύρης, αλλά σαφής ένδειξη κάποιας δυσλειτουργίας ή ασθένειας του εντέρου, που ενδεχομένως, δεν έχει γίνει αντιληπτή απο το άτομο. Σε αυτη την περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνεται γύρη σε μικρές ποσότητες, μίας και θα βοηθήσει προς το καλύτερο, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί κλινικές αντενδείξεις στην χρήση γύρης σε παιδία κάτω των τριών ετών, η γύρη δεν συνίσταται κλινικά για παιδία κάτω των τρίων ετών.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ
Θα λέγαμε χωρίς υπερβολές οτι η γύρη είναι «δια πάσαν νόσον», αφού οι ευεργετικές επιδράσεις της έχουν τεράστια εμβέλεια. Η γυρη συνεργει με ολα τα μελισσοκομικα προιοντα και πιθανοτατα με αλλα φυτοθεραπευτικα και γεμμοθεραπευτικα σκευασματα ή βοτανα, και για αυτο τον λογο χρησιμοποιειται παραδοσιακα στην αντιμετωπιση πολλων νοσων. Η γύρη δρα στους γενετικούς αδένες του άντρα και της γυναίκας, είναι πολύ δραστική σε προβλήματα του προστάτη και συνίσταται ως αγωγή κατά της δυσμηνόρροιας, της προεμμηνορρυσιακής έντασης και ακανόνιστης περιόδου. Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, και βελτιώνει την γενικότερη σεξουαλική κατάσταση. Η γύρη βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει την καρδιά και έχει διουρητική δράση. Η γύρη ρυθμιζει την όρεξη και τα επιπεδα σακχαρου στο αιμα, και συνίσταται ιδιαίτερα για την αδυναμία και γενική εξασθένιση του οργανισμού, το έλεγχο του σωματικού βάρους, αγωγή κατά εντερικών και πεπτικων ανωμαλιών, αγωγή και θωράκιση κατα των ιώσεων, του κρυολογήματος και αλλων λοιμωξεων. Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα, ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία ανοσοποίηση. Η γύρη επηρεάζει θετικά την ποιοτητα της τριχοφυΐας, το χρώμα των μαλλιών, βελτιώνει τον ρυθμό επούλωσης τραυμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και επιταχύνει την ανάρρωση απο ασθένειες. Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την απόθεση λίπους στον οργανισμό, και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος και του πνευματος. Η γύρη έχει πολύ θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου. Είναι αγχολυτική, χαρίζει ευεξία, ευφορία, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες και ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και τις αϋπνίες. Προστατεύει από εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες, εξισορροπεί τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης, έχει θετική επίδραση σε ρευματισμούς και αρθρίτιδες, σε δερματικά προβλήματα, σε προβλήματα όρασης, σε εντερικές διαταραχές, σε προβλήματα συκωτιού. Έχει ευεργετικές επιδράσεις, ακόμη και στη νόσο του Πάρκινσον και στον διαβήτη! Έχει ευεργετικές επιδράσεις σε εγκεφαλικές διαταραχές, ενώ αποτελεί γνωστή αγωγή σε διανοητικώς καθυστερημένα και ασθενικά παιδιά! Τί άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς απο την ταπεινή γύρη? ‘Ολα αυτά είναι όσα έχουν δείξει οι έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται...στο μέλλον...ποίος ξέρει τι άλλο θα προστεθεί στην λίστα των επιδράσεων της γύρης!ΕΝΔΕΙΚΝΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ : • Παιδιά άνω των τριών χρονών και έφηβους
• Ενήλικες όλων των ηλικιών
• Αθλούμενους, ανεξαρτήτως επιπέδου, ως διατροφικό συμπλήρωμα
• Ανθρώπους με έντονη πνευματική κόπωση
• Ανθρώπους με έντονη σωματική κόπωση
• Άντρες και γυναίκες με σεξουαλικές διαταραχές και διαταραχές γεννητικού
συστήματος
• Ανθρώπους με εντερικές διαταραχές
• Ανθρώπους με χρόνιες δερματικές παθήσεις
• Εξασθενημένους οργανισμούς
• Ανθρώπους που αναρρώνουν απο ίωση, κρυολόγημα, τραύμα ή ακτινοβολίες
• Ανθρώπους λιπόσαρκους
• Ανθρώπους που πάσχουν απο ανορεξία
• Ανθρώπους που πάσχουν απο γενικότερη ψυχολογική κατάπτωση και αϋπνίες
• Ανθρώπους που πάσχουν απο αναιμία (σε συνδυασμό με μέλι ελάτου)
• Ανθρώπους που πάσχουν απο εποχικές αλλεργίες
• Ανθρώπους υπερήλικες
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ
Λοιπόν, καλή είναι η γύρη, αλλά γιατί να μην πάρουμε ένα σωρό φαρμακευτικά σκευάσματα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα και λιπάρα οξέα αντι της γύρης? Γιατί να φαμε μια κουταλία γύρη και όχι μια μπριζόλα μοσχαρίσια ή 3-4 αυγα? Είναι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσοτικές αναλογίες που κάνουν την γύρη πολύτιμη?
Η απάντηση είναι ΌΧΙ! Όλα αυτά τα γνωστά στο ευρύ κοινό θρεπτικά συστατικά είναι ένα απλό...bonus που δίνει η φύση στην γύρη. Το θαύμα της γύρης είναι στο γεγονός οτι αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μια ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, δημιουργώντας συνεργηστικές επιδράσεις που ακόμη...ερευνούνται! Ειναι αδυνατον να επιτευχθεί αυτή η αναλογία όλων αυτών των συστατικών μέσα απο φαρμακευτικά σκευάσματα και άλλα συμπληρώματα. Κι’όμως, η μέλισσα δεν γνωρίζει κανένα κόπο, μιας και σκοπός της είναι αυτός. Και δεν σταματάει εδώ! Το θαύμα της γύρης ολοκληρώνεται απο τις ουσίες που περιέχονται σ’αυτήν σε μικροποσότητες, και που τις περισσότερες απο αυτές τις προσθέτουν οι ίδιες οι μέλισσες. Αυτές οι απειροελάχιστες ποσότητες ουσιών με μυστήρια ονόματα είναι ΤΟ ζητούμενο απο την χρήση της γύρης, διότι σε αυτές οφείλεται το 70% των ευεργετικών της ιδιοτήτων.