Η μοναδικότητα αυτού του μελιού γίνεται διακριτή άμεσα αφού είναι πολύ παχύρρευστο, με χρώμα υπόλευκο και άρωμα ξεχωριστό, χάρη στο χρώμα του ονομάστηκε «Βανιλια». Η θρεπτική και Βιολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη αφού πρόκειται για μέλι με υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία & μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα (μικρότερη από άλλα μέλια π.χ. θυμάρι, ανθέων)
Επιπλέον έχει ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση του βήχα και της κακοσμίας του στόματος ως αντισηπτικό. Το μέλι από τα έλατα του Μαινάλου είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση και την πυκνόρρευστη υφή του.
Είναι μελίτωμα το οποίο δεν προέρχεται από τα άνθη αλλά από μια ρητίνη που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του ελάτου. Η συγκέντρωσή του σε σάκχαρα είναι ελαφρά μικρότερη από τα άλλα μέλια (πχ ανθέων ή θυμαρίσιο), όμως αυτό που το διακρίνει είναι ότι ποτέ δεν κρυσταλλώνει, επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, κάτω από 30%, ακόμη και μετά από χρόνια.
Aνοιχτόχρωμο, θυμίζει καραμέλα ή βανίλια. Είναι μοναδικό σε όλον τον κόσμο και παράγεται μόνον από το μαύρο έλατο του Μαινάλου ενώ η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρηθρών.
Η μοναδικότητα αυτού του μελιού γίνεται διακριτή άμεσα αφού είναι πολύ παχύρρευστο, με χρώμα υπόλευκο και άρωμα ξεχωριστό, χάρη στο χρώμα του ονομάστηκε «Βανιλια». Η θρεπτική και Βιολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη αφού πρόκειται για μέλι με υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία & μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα (μικρότερη από άλλα μέλια π.χ. θυμάρι, ανθέων)
Επιπλέον έχει ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση του βήχα και της κακοσμίας του στόματος ως αντισηπτικό. Το μέλι από τα έλατα του Μαινάλου είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση και την πυκνόρρευστη υφή του.
Είναι μελίτωμα το οποίο δεν προέρχεται από τα άνθη αλλά από μια ρητίνη που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του ελάτου. Η συγκέντρωσή του σε σάκχαρα είναι ελαφρά μικρότερη από τα άλλα μέλια (πχ ανθέων ή θυμαρίσιο), όμως αυτό που το διακρίνει είναι ότι ποτέ δεν κρυσταλλώνει, επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, κάτω από 30%, ακόμη και μετά από χρόνια.
Aνοιχτόχρωμο, θυμίζει καραμέλα ή βανίλια. Είναι μοναδικό σε όλον τον κόσμο και παράγεται μόνον από το μαύρο έλατο του Μαινάλου ενώ η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρηθρών.